Fietsplan

Een fiets van de zaak via het fietsplan is al jaren een begrip in Nederland. Een fiets aanschaffen die deels gefinancierd wordt door de overheid, dat wil toch iedereen? Wij doen mee aan alle bekende fietsplannen van organisaties als NFP en BFN maar kunnen zelf ook een fietsplan opzetten voor je bedrijf of werkgever.

Fietsplan op maat:

Jacco de Bruin Uw Rijwielspecialist treedt op als partner van bedrijven om fietsplannen of behoefte aan bedrijfsfietsen uit te werken en helpt ze deze te realiseren. Wij adviseren over de vorm van het fietsplan en verzorgen de levering aan diverse bedrijven zoals aan autobedrijven, uitzendbureaus, kartonagebedrijven en evenementenbureaus. Levering van fietsen op verschillende locaties binnen Nederland behoort tot de mogelijkheden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met info@jaccodebruin.nl

De werkkostenregeling heeft per 1 januari 2012 de oude fiscale fietsregeling vervangen. Bedrijven kunnen er echter voor kiezen om de oude fietsregeling tot 1 januari 2015 te hanteren. Het is van belang goed uit te zoeken onder welke regeling je valt. Meer informatie over de WKR.

Werkkosten regeling in het kort:

Je kunt een fiets, accessoires en verzekering aanschaffen voor een totaal bedrag van 1,4% van de bruto loonsom per jaar. Voor iemand die € 25.000,- verdient komt dit neer op € 350,- Voor iemand die meer verdient wordt dit bedrag hoger.

Belangrijkste verschillen met de oude fietsregeling:

 • Er is geen maximum meer van de fiscale vrijstelling van € 749,- (dit bedrag is afhankelijk van bruto salaris).
 • Je kunt ieder jaar van de regeling gebruikmaken in plaats van een keer in de 3 jaar.
 • Je hoeft niet meer minimaal 50% van je woonwerk-verkeer af te leggen met de fiets.
 • Ook wanneer je een lease-auto heeft mag je deelnemen.

FINANCIËLE VOORDELEN:

Bij deelname aan een fietsplan geniet je voornamelijk belastingvoordelen. Door de fiets te ‘betalen’ van je brutoloon of bijvoorbeeld een gedeelte van je vakantiegeld levert dat een belastingvoordeel op van in ieder geval 33%.

Een voorbeeld: je werkgever financiert een fiets voor je met een cataloguswaarde van € 749,- en besluit dit bedrag met je te compenseren. Omdat de kosten van de fiets van je brutoloon worden ingehouden hoef je over dit bedrag geen belasting te betalen. Als we er vanuit gaan dat je in de 2e belastingschijf valt, dan levert dit je een voordeel op van 37,60%. Je betaalt netto dus geen € 749,- maar € 468,-. Is je salaris hoger en ben je in een andere belastingschijf ingedeeld, dan loopt het voordeel verder op.

Zakelijk en privé gebruik van de fiets toegestaan!

Hoewel het om een fiets van de zaak gaat mag deze ook zonder beperking privé gebruikt worden. Elk type fiets komt in aanmerking.

Fietsen is gezond!

Op de fiets van en naar het werk levert een positieve bijdrage aan je conditie. Je werkt niet alleen aan je gezondheid maar gaat ook zonder (file)stress naar het werk!

Fietsverzekering en accessoires:

Jacco de Bruin Uw rijwielspecialist biedt je voordelige verzekeringen aan van de ANWB (Unigarant) en ENRA. Behalve een diefstalverzekering kunt je ook accessoires aanschaffen zoals regenkleding etc. Om ook hier het belastingvoordeel te genieten geldt een maximum van € 82,- per jaar. Dit bedrag is exclusief een eventuele diefstalverzekering.

Maximaal bedrag fiets:

Voor het fietsplan geld een maximum bedrag voor de fiets van € 749,-. Je mag echter wel gewoon een duurdere fiets aanschaffen. Het bedrag boven de € 749,- betaal je dan gewoon zelf bij en over dit gedeelte zit dan geen belastingvoordeel.

Fiscale bijtelling:

Voor aanschaf van een ‘fiets van de zaak’ rekent de fiscus een éénmalige fiscale bijtelling van € 68,- bruto (dit komt neer op ongeveer € 25,- netto).

Frequentie:

Het zogenaamde voorfinancieren, schenken of ter beschikking stellen van een fiets mag 1 keer per 3 jaar.

Woon-werkverkeer:

Aangezien de basis van het project ligt in het gebruik van de fiets voor woon- werkverkeer, moet het aannemelijk zijn dat de fiets voor meer dan de helft van het aantal werkdagen wordt gebruikt voor woon – werkverkeer. Bij een reisafstand van minder dan 15 km gaat de fiscus hier zonder meer van uit. Ook als je de fiets gebruikt voor een gedeelte van de reis (bijv. om van en naar een treinstation te reizen) kom je in aanmerking voor het fietsplan.

Indien je overgaat tot een tijdelijke verlaging van je brutoloon moet je beseffen dat dit consequenties kan hebben voor verzekeringen en uitkeringen zoals pensioen, uitkering bij ziekte etc. Wij adviseren je deze consequenties vooraf met je personeelsadviseur te bespreken.

Een fiets aanschaffen via Nationale Fiets Projecten (N.F.P.) of Bedrijfsfietsen Nederland (BFN) is bij ons geen probleem.

Wat is een fietsplan precies?

Met het fietsplan kunnen werknemers op een fiscaal vriendelijke manier een fiets via de zaak aanschaffen.
Een fietsplan is vaak een onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden die een bedrijf haar werknemers biedt. De invoering van het fietsplan kost een werkgever vaak helemaal niets. Een fietsplan levert zowel werkgevers dan vaak ook allebei alleen voordeel op.

Hoe werkt een fietsplan?

Binnen het fietsplan zijn er twee mogelijkheden van aanschaffen:

 • De eerste is het verstrekken van een fiets voor het woon-werkverkeer door de werkgever aan de werknemer. De werkgever schaft de fiets voor de werknemer, de fiets zal onmiddellijk in eigendom worden overgedragen aan de werknemer.
 • Een tweede optie van het fietsplan is dat de werknemer zelf eerst een fiets aanschaft wat vervolgens door de werkgever wordt vergoed.

In beide gevallen is het vervolgens het meest gebruikelijk dat de werknemer als tegenprestatie brutoloon
of brutoloonbestanddelen voor de fiets inlevert; het zogenaamde uitruilen of verrekenen.

Wat is het voordeel om een fiets aan te schaffen via een fietsplan?

Het kopen van een fiets via een fietsplan levert je als werknemer fiscaal voordeel op. Het aankoopbedrag van de fiets mag je namelijk van je brutosalaris aftrekken waardoor er een lager brutosalaris ontstaat. Loonbelasting wordt altijd over je brutosalaris berekend en aangezien je door het fietsplan een lager brutosalaris hebt hoef je minder loonbelasting te betalen en dat levert je dus geld op.

Voorbeeld fietsplan:

Je schaft als werknemer op 1 juni 2011 een fiets aan ter waarde van € 749,-. Op 2 juni 2011 dien je je aanvraagformulier met originele nota in bij de werkgever. Binnen 10 werkdagen krijg je het aankoopbedrag teruggestort op je rekening. Op het aanvraagformulier heb je aangegeven het aankoopbedrag te willen verrekenen met je salaris. In juni en juli 2011 wordt er € 374,50 per maand op je bruto salarisingehouden. Als je bruto maandsalaris normaal € 2.500,- bedraagt, resteert er na de verrekening dus € 2.125,50,- bruto. Je betaalt nu dus loonbelasting over € 2.125,50 in plaats van over € 2.500,-.

Kom ik in aanmerking voor een fietsplan?

In principe komt iedereen in aanmerking voor een fietsplan. Tenminste als je werkgever dit fietsplan aan haar werknemers aanbiedt. Daarnaast moet je vaak aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Een voorwaarde is dat de fiets ook daadwerkelijk wordt gebruikt voor minstens de helft van de werkdagen. Daarnaast kan de fiets ook voor privé gelegenheden worden gebruikt.
 • Iedereen die van plan is om op de fiets te gaan of al regelmatig op de fiets naar het werk gaat kan meedoen met het fietsplan. Dit geldt ook voor mensen die meer dan 15 km van het werk af wonen.
 • Er is zelfs een mogelijkheid om meerdere keren een fiets aan te schaffen. Dit kan per drie jaar, waarbij de ingangsdatum bepalend is voor het berekenen van de precieze drie jaar. Voorbeeld, een fiets is aangeschaft op 1 september 2009, de eerst volgende datum voor een nieuwe fiets is dan 1 september 2012.

Tot welk bedrag kan ik een fiets aanschaffen?

 • Voor het fietsplan geldt dat fietsen aangeschaft mogen worden (belastingvoordeel) tot een maximum bedrag van € 749,-.
 • Er mag ook een fiets boven de € 749,- worden aangeschaft. Echter een werkgever mag tot slechts € 749,- fiscaal voordeel bieden. Alles boven € 749,- moet gewoon netto worden betaald.

Mag ik bij een fietsplan elk merk fiets uitkiezen?

De keuze van de fiets bij een fietsplan is volledig vrijblijvend. Er zou gekozen kunnen worden voor alle A-merken van de bekende fietsfabrikanten en importeurs. Je kunt er zelfs voor kiezen om bijvoorbeeld een racefiets aan te schaffen. Uiteraard moet je wel rekening houden met de maximale aanschafwaarde van € 749,-. Elke euro die daarboven zit moet gewoon netto worden betaald.


TerugDeel het met uw vrienden!

Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  09.00-18.00
Woensdag:  09.00-18.00
Donderdag:  09.00-18.00
Vrijdag:  09.00-18.00
Zaterdag:  09.00-16.00
Zondag:  Gesloten
 
Verhuurfietsen kunnen op afspraak ook op zondag afgehaald en teruggebracht worden.


Contactgegevens